Hoe AI de toe­le­ve­rings­ke­tens slimmer, sneller en weerbaarder maakt

ECI Software Solutions
DigiBouw
04 juli 2025
3 min

De ene verstoring is nog niet opgelost of de volgende dient zich al aan: van grondstoftekorten tot cyberaanvallen. Wie produceert, moet vooruitdenken, anticiperen en vooral niet achter de feiten aanlopen. Bovendien heeft een verstoring op een bepaalde plek vaak gevolgen voor de rest van de keten. Kunstmatige intelligentie (AI), toeleveringsketens en de integratie ervan bieden samen de oplossing: een combinatie van intelligentie en automatisering die niet alleen risico’s reduceert, maar ook de concurrentiekracht vergroot.

Slimmer omgaan met ke­ten­ver­sto­rin­gen dankzij au­to­ma­ti­se­ring en AI

Uit het Supply Chain Resilience Report 2024 van het Business Continuity Institute (BCI) blijkt dat bijna 80 procent van de organisaties het afgelopen jaar te maken heeft gehad met verstoringen in de supply chain. De meeste organisaties kregen te maken met één tot tien incidenten. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Uit het rapport blijkt bovendien dat problemen bij derden de belangrijkste oorzaak van deze verstoringen blijven, gevolgd door cyberaanvallen en natuurrampen. Fabrikanten die hun processen nog grotendeels handmatig aansturen, lopen structureel achter en moeten veranderen. En dat kan dankzij automatisering en AI.

AI is allang geen nieuwkomer meer in de industrie: al sinds de jaren zestig wordt het toegepast voor eenvoudige automatiseringstaken. Inmiddels zijn de toepassingen veranderd, met systemen die niet alleen taken overnemen, maar ook besluitvorming, productiviteit en efficiëntie verbeteren. Waar klassieke systemen fouten signaleren, voorspelt AI ze vooraf. Het verminderen van fouten betekent minder stilstand, lagere kosten en betere beschikbaarheid van grondstoffen en onderdelen.

Eerste stappen met au­to­ma­ti­se­ring

Voor kleine en middelgrote maakbedrijven heeft automatisering veel efficiëntie gebracht. Dat blijkt uit de praktijkervaringen van onder andere Van Assem Interieurbouw en Frits de Jong Interieurbouw die hun order- en inkoopproces geautomatiseerd hebben via Gatewise, het ketenintegratieplatform van ECI Software Solutions.

Peter Jager, Manager Operations bij Van Assem, ziet dat terug in de praktijk: “Voorheen stuurden we handmatig pdf’s of plaatsten we bestellingen via webshops. Nu sturen we automatisch een bestelling door vanuit Proteus ERP naar het ERP-systeem van de leverancier. Dat scheelt enorm veel tijd.”

Fabrikanten gebruiken AI om ver­sto­rin­gen te voorspellen, processen te op­ti­ma­li­se­ren en prestaties te verbeteren
ECI Software

Snellere doorloop en minder fouten

Ook Frits de Jong Interieurbouw merkt dat doorlooptijden dalen en fouten worden voorkomen. Inkoopbedragen worden automatisch gecontroleerd en afwijkingen direct gesignaleerd. Calculator Jan Oudshoorn, ligt toe: “Wij wilden met ECI Gatewise onze voor- en nacalculatie naar een hoger plan tillen. Daar kwam namelijk behoorlijk wat handwerk op meerdere niveaus bij kijken. Er slopen verschillen in die achteraf moeilijk terug te vinden waren. Dankzij Gatewise is dat anders: inkoopbedragen worden nu automatisch door het systeem gecontroleerd, waardoor afwijkingen direct verwerkt worden. Het bestelproces en de ontvangsten die daarbij horen verlopen nu veel soepeler.”

De kracht van au­to­ma­ti­se­ring en AI

Automatisering vormt de opstap naar meer strategische waardecreatie. Door repetitieve handelingen te elimineren, besparen bedrijven niet alleen tijd maar ook kosten en ze voorkomen fouten. Medewerkers krijgen ruimte voor taken met meer impact, zoals innovatie, klantrelaties en procesverbetering. Waar automatisering vooral gericht is op standaardisatie, voegt AI daar intelligentie aan toe. Denk aan algoritmes die voorspellen wanneer er knelpunten ontstaan in de keten, of alternatieve leveranciers voorstellen bij dreigende tekorten. Zo helpt AI bedrijven om sneller en slimmer te beslissen en om elke schakel in de keten toekomstbestendig te maken.

Naar een toe­komst­be­sten­di­ge maak­in­du­strie

Het samenspel van AI en ketenintegratie maakt dat de maakindustrie zich langzaam maar zeker transformeert van reactief naar strategisch. Met platforms als Gatewise en slimme AI-toepassingen creëren bedrijven een digitale keten die zich net zo makkelijk aanpast aan verstoringen als aan groei. In een onvoorspelbare wereld is dit geen luxe, maar pure noodzaak.

Bron: Maakindustrie.nl